Sigaradan Yilda 110 Bin kişi Ölüyor Türkiye'de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110 bin kişi öldüyor
Tütünle mücadele programı çerçevesinde son 20 yılda ABD gibi ülkelerde sigara tüketimi yüzde 30 dolayında azalırken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 80 artış gösterdi.
Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olan sigara, yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Tütün dumanında boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik ve öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunuyor. Boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, akciğer, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine yol açan sigara, 65 yaş öncesindeki kalp damarı tıkanıklığı nedeniyle ölümlerin yarısından sorumlu. Kanserden ölümlerin yüzde 30'una neden olan sigara, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ından, bronşitten ölümlerin yüzde 75'inden, kalp krizinden ölümlerin ise yüzde 25'inden sorumlu. ''İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır'' şeklinde konuşan yetkililer, sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesinin bir yıl içinde yüzde 50 azaldığını bildirdi. Hamilelik döneminde sigara içilmesi düşük, ölü, erken ve düşük ağırlıklı doğum, ani bebek ölümü, zeka puanında azalma, öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor. 0-14 yaş grubunda 1 milyardan fazla çocuğun ''pasif içici'' durumunda olduğu belirten yetkililer, Türkiye'de 12 milyon çocuğun ev içi, 11 milyon çocuğun da kamusal alanda sigara dumanıyla karşılaştığını seyledi. Sigarayı bir kez deneyen her 3 gençten biri ise bağımlı hale geliyor. Buna göre, sigaradan dolayı Türkiye'de yılda yaklaşık 5.72 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelirken, her yıl 110 bin kişi hayata zamansız veda ediyor.